ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ - ΕΝΟΤΗΤΑ 1η

 

Αφού μελετήσετε τις ακόλουθες πηγές να παρουσιάσετε σε ένα σύντομο κείμενο τις πολιτικές θέσεις του Διαφωτισμού που υποστηρίζονται σε αυτές.

α. Οι απόψεις του Τζον Λοκ

Αν κάποιος ηγεμόνας χρησιμοποιεί την εξουσία του εναντίον του λαού του […], τότε ο λαός έχει το δικαίωμα να τον αντιμετωπίσει με βία. Ο σωστός τρόπος για να αντιμετωπιστεί η παράνομη βία τις εξουσίας είναι η βία.

 Δύο δοκίμια περί διακυβερνήσεως (1689).Πηγή: http://www.spartacus.schoolnet.co.uk/ 

β. Οι απόψεις του Ζαν Ζακ Ρουσό

Οι φορείς τις εκτελεστικής εξουσίας δεν είναι αφέντες του λαού, μα υπάλληλοί του. Ο λαός πρέπει να μπορεί να τις διορίζει και να τις απολύει όποτε θέλει. Δεν υπάρχει θέμα να συμβληθούν με το λαό· πρέπει να τον υπακούουν.

Το κοινωνικό συμβόλαιο (1762), μτφρ. Δ. Κωστελένος, Αναγνωστίδης, 

γ. Ο Μοντεσκιέ και η διάκριση των εξουσιών

Υπάρχουν σε κάθε κράτος τρία είδη εξουσίας: η νομοθετική, η εκτελεστική που εξαρτάται από το δίκαιο των εθνών (εκτελεστική εξουσία), και η εκτελεστική που εξαρτάται από το αστικό δίκαιο (δικαστική εξουσία). […] Δεν υπάρχει ελευθερία όταν συμπίπτουν στο ίδιο πρόσωπο ή στο ίδιο διοικητικό σώμα, η νομοθετική με την εκτελεστική δύναμη […]. Δεν υπάρχει, τις, ελευθερία αν η δικαστική δύναμη δεν είναι χωρισμένη από τη νομοθετική και την εκτελεστική. […] Όλα θα ήταν χαμένα αν ο τις άνθρωπος ή το ίδιο σώμα […], ασκούσε τις τρεις αυτές εξουσίες.

Το πνεύμα των νόμων (1748). Πηγή: Γ.Δ. Ζιούτος, Μοντεσκιέ, Σύγχρονη Εποχή, Αθήνα 1993, σ. 333-334

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΑΣ ΩΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ    6-4-2020

Αρχική Σελίδα Γυμνάσιο Νέου Γυναικόκαστρου