ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗ

Αναπαράσταση του Πειράματος του Ερατοσθένη στο Γυμνάσιο Νέου Γυναικόκαστρου

Στο πλαίσιο των μαθημάτων Φυσικής και Μαθηματικών, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου μας, με τη βοήθεια των καθηγητών τους, είχαν την ευκαιρία να αναπαραστήσουν το διάσημο πείραμα του Ερατοσθένη, το οποίο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 240 π.Χ. από τον αρχαίο Έλληνα μαθηματικό και αστρονόμο και κατάφεραν να υπολογίσουν την ακτίνα της Γης με ένα σχοινί, ένα βαρίδιο, ένα χάρακα και λίγη βοήθεια από το google maps!

Ο Ερατοσθένης χρησιμοποίησε απλές παρατηρήσεις και γεωμετρικούς υπολογισμούς για να υπολογίσει την περιφέρεια της Γης, αποδεικνύοντας την σφαιρικότητά της. Στη δική μας αναπαράσταση, παρατηρήσαμε τις σκιές που δημιουργούνταν από κάθετα νήματα (νήμα της στάθμης) κατά τη διάρκεια του μεσημεριού στις 21/03, και μετρήσαμε τις γωνίες που σχηματίζονταν μεταξύ του ήλιου και της γης. Οι μαθητές χρησιμοποιώντας απλή γεωμετρία κατάφεραν να συγκρίνουν την απόσταση δύο γνωστών σημείων (σχολείου - ισημερινού) με την περιφέρια της Γης και από εκεί υπολόγισαν την ακτίνα της με πολύ καλά αποτελέσματα!

Αυτή η δραστηριότητα μας βοήθησε να κατανοήσουμε  πως με απλά μαθηματικά και πολύ μυαλό οι αρχαίοι μας πρόγονοι ανακάλυψαν σπουδαία πράγματα!

Δεν σταματήσαμε εδώ......οι τάξεις διαγωνίστηκαν στην ακρίβεια της μέτρησης και νικητές αναδείχτηκαν οι μαθήτριες και μαθητές της Γ΄Γυμνασίου!

Ευχαριστούμε όλους τους μαθητές και τους καθηγητές που συμμετείχαν στην υλοποίηση αυτού του ενδιαφέροντος και εκπαιδευτικού πειράματος!

ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ1ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ2ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ3ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ3ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ4ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ6ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ7ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ8ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ9

Η ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΑΣ

Η δημιουργία, ο εμπλουτισμός και η σωστή λειτουργία μιας σχολικής βιβλιοθήκης είναι πρώτιστη και βασική ανάγκη για ένα σχολείο. Οι σχολικές βιβλιοθήκες μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμο εργαλείο για εκπαιδευτικούς και μαθητές, όχι μόνο διότι μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά ως προς τις επίσημες διδακτικές πρακτικές διανθίζοντάς τες και προσφέροντας μια ολοκληρωμένη παιδεία, αλλά -κυρίως- γιατί καλλιεργούν μια γενικότερη αγάπη για τη μάθηση και συμβάλλουν στο να αποκτήσουν οι μαθητές τη συνήθεια της φιλαναγνωσίας και να κατανοήσουν την αξία της στην καθημερινή τους ζωή.

Φέτος δεχτήκαμε με χαρά τη δωρεά βιβλίων από το σύλλογο για τη διάδοση των ελληνικών γραμμάτων και επειδή ήδη διαθέτουμε βιβλιοθήκη με σημαντικούς τίτλους, αποφασίσαμε να βάλουμε τα βιβλία στο χώρο που κινούμαστε όλοι και κυρίως οι μαθητές/ήτριες στα διαλείμματα.

Βρήκαμε παλιές βιβλιοθήκες στην αποθήκη που είχαν χρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν σε θεατρική παράσταση και όλοι μαζί καθηγητές και μαθητές τις βάψαμε με μπογιές που υπήρχαν και τις τοποθετήσαμε στο χώρο.Χαιρόμαστε να "παίζουμε" και να διαβάζουμε τα βιβλία. Η εικόνα υμπηρώθηκε από το ψηφιδωτό που κοσμεί τη μία βιβλιοθήκη και δημιουργήθηκε από τα παιδιά της Β΄Γυμνασίου υπό την επίβλεψη του καθηγητώ καλλιτεχνικών κ. Μακρίδη Λεωνίδα.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ1ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ4ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ5ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ6ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ2ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ3

 

ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ-ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ

Στην 20η Σύνοδο της Μόνιμης Διάσκεψης των Υπουργών Παιδείας του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στις 15-17 Οκτωβρίου 2000 στην Κρακοβία, υιοθετήθηκε η πρόταση για τη θεσμοθέτηση Ημέρας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος και την πρόληψη των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στα σχολεία (άρθρο 9 της Διακήρυξης των Υπουργών Παιδείας). Η Ελληνική Βουλή με το νόμο 3218/2004 (ΦΕΚ Α’ 12) καθιέρωσε την 27η Ιανουαρίου ως ημέρα μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος, ενώ και ο ΟΗΕ με το Ψήφισμα της 1ης Νοεμβρίου του 2005, καθιέρωσε την ίδια ημέρα ως Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.
Στο σχολείο αφιερώσαμε δύο ώρες, παρακολουθώντας βίντεο από το Εβραϊκό Μουσείο, υποδυθήκαμε ρόλους, συμπληρώσαμε ερωτηματολόγια και αναπτύξαμε την ενσυναίσθηση με την καθοδήγηση του φιλολόγου κ. Γάκου Σωτήρη, ώστε να οικοδομηθεί η ιστορική μνήμη και να μην ξαναζήσει η ημέρα μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος, ενώ και ο ΟΗΕ με το Ψήφισμα της 1ης Νοεμβρίου του 2005, καθιέρωσε την ίδια ημέρα ως Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.
Στο σχολείο αφιερώσαμε δύο ώρες, παρακολουθώντας βίντεο από το Εβραϊκό Μουσείο, υποδυθήκαμε ρόλους, συμπληρώσαμε ερωτηματολόγια και αναπτύξαμε την ενσυναίσθηση με την καθοδήγηση του φιλολόγου κ. Γάκου Σωτήρη, ώστε να οικοδομηθεί η ιστορική μνήμη και να μην ξαναζήσει η ανθρωπότητα ένα τέτοιο έγκλημα. ΠΟΤΕ ΞΑΝΑΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ1ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ2ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ3ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ4

VR ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΚΑΙ GAMIFICATION

Στις 31 Ιανουαρίου οι μαθητές της Γ΄τάξης είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μια ξεχωριστή εμπειρία, καθώς η μεταπτυχιακή φοιτήτρια κ. Βάτσου Φανή στο πλαίσιο της μεταπτυχιακής της έρευνας μαζί με τον καθηγητή φυσικής του σχολείου κ. Μπερεδήμα Χρήστο δημιούργηαν ένα εικονικό εργαστήριο VR και υλοποίησαν πειράματα με θέμα τις ταλαντώσεις εικονικά με επαυξημένη πραγματικότητα. Στο τέλος οι μαθητές/ήτριες βίωσαν και την εμπειρία του gamification στη διδασκαλία, συμμετέχοντας ενεργά και ανταποκρινόμενοι όλοι/ες σε αυτή την τόσο ξεχωριστή εμπειρία, ενώ συνέδεσαν καλύτερα την επιστήμη με την καθημερινή ζωή και τις εμπειρίες τους.

VR1VR2VR3VR4VR5VR6VR7

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Στις 27 Ιανουαρίου είχαμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας τον Υποδιοικητή του τμήματος Δίωξης Εξιχνίασης Εγκλημάτων Κιλκίς, κ. Εμμανουήλ Πασχαλίδη με την ομάδα του, την αστυνόμο κ. Παρδάλη Παναγιώτα, την υπαστυνόμο κ.Σαββούλα Παναγιωτίδου, τον κ. Μάξιμο Κουζουκίδη του Γραφείου Υπολογιστών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κιλκίς. Με πολύ ενδιαφέροντα και διαδραστικό τρόπο παρουσίασαν σε συνεργασία και με την ψυχολόγο του σχολείου κ. Φωτιάδου οπτικό υλικό σχετικό με τον διαδικτυακό εκφοβισμό και τις απάτες στο Διαδίκτυο. Μίλησαν για τα ζητήματα που έχουν προκύψει σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου καθώς και για την εφαρμογή SAFE.YOUth. σχετικά με την προστασία των ανηλίκων. Η Διεύθυνση του σχολείου και ο Σύλλογος Διδασκόντων απευθύνει θερμές ευχαριστίες στον κ. Πασχαλίδη και την ομάδα του για την εξαιρετική συνεργασία και το αποτύπωμα αυτής στη σχολική μας μονάδα.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΙΛΚΙΣΑΣΦΑΛΕΙΑ1

Αρχική Σελίδα Γυμνάσιο Νέου Γυναικόκαστρου