20 Νοεμβρίου- Παγκόσμια ημέρα δικαιωμάτων του παιδιού

20 Νοεμβρίου: Μιλώντας στο σχολείο για τα δικαιώματα του παιδιού

 

Τα δικαιώματα και η προστασία των παιδιών ως βασικό θέμα της ΕΕ

Η προστασία των παιδιών και η προώθηση των δικαιωμάτων τους αποτελεί πρωταρχικό στόχο για την ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως κατοχυρώνεται στο άρθρο 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Το Κοινοβούλιο συνεργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τους οργανισμούς της ΕΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης και εθνικούς φορείς για την ευημερία των παιδιών και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους μέσω της νομοθεσίας.Το Κοινοβούλιο έχει ορίσει έναν συντονιστή για τα δικαιώματα των παιδιών, ο οποίος λειτουργεί ως κεντρικό σημείο επαφής για να ελέγχει και να διασφαλίζει ότι τα δικαιώματά τους περιλαμβάνονται στις πολιτικές και τη νομοθεσία της ΕΕ.

Με τη στρατηγική της ΕΕ για τα δικαιώματα του παιδιού 2021-2024, που εγκρίθηκε τον Μάρτιο του 2021, η ΕΕ στοχεύει στην καταπολέμηση της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού, των διακρίσεων και κάθε είδους εκφοβισμού.

Η ΕΕ έχει συμφωνήσει σε μια Ευρωπαϊκή Εγγύηση για τα παιδιά, η οποία θέλει να διασφαλίσει ότι όλα τα παιδιά στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μαστίζονται από τη φτώχεια, έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και στην εκπαίδευση. Κάθε Ευρωπαϊκή χώρα έχει ορίσει τον συντονιστή της εγγύησης για τα παιδιά, υπεύθυνο για την παρουσίαση των εθνικών σχεδίων δράσης της έως το 2030.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στη σελίδα της ευρωπαϊκής Επιτροπήςhttps://www.europarl.europa.eu/news/el/headlines/society/20231109STO09921/dikaiomata-tou-paidiou-ti-kanei-i-ee-gia-tin-prostasia-ton-paidion

DIK2DIK3DIK4

 

 

Αρχική Σελίδα Γυμνάσιο Νέου Γυναικόκαστρου