Υποδοχή Ευρωπαϊκών Σχολείων

ypodoxi comenius1Το Γυμνάσιο Νέου Γυναικοκάστρου συμμετέχοντας στην υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος COMENIUS με τίτλο «Μαζί, μέσα από το ουράνιο τόξο των Ευρωπαϊκών παραδόσεων» - υποδέχθηκε και φιλοξένησε μαθητές και καθηγητές από σχολεία της Ρουμανίας, της Ισπανίας, της Τουρκίας,της Πολωνίας και της Πορτογαλίας. Η διάρκεια της ευρωπαϊκής συνάντησης ήταν μια εβδομάδα και σκοπό είχε την παρουσίαση των παραδόσεων (ήθη, έθιμα, διατροφή, χορός, τραγούδι, κλπ.) και του λαϊκού πολιτισμού στις συμμετέχουσες χώρες.Κύριος στόχος του προγράμματος ήταν η διακρατική συνεργασία , η επικοινωνία, η διαπολιτισμική ευαισθητοποίηση, η εκμάθηση ξένων γλωσσών, η εξοικείωση με τα σύγχρονα μέσα τεχνολογίας, η εμπιστοσύνη, η αλληλεγγύη, η ανοχή αλλά και η καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

 Την έναρξη της εκπαιδευτικής συνάντησης των ευρωπαϊκών σχολείων, πραγματοποίησε η Διευθύντρια του Γυμνασίου Νέου Γυναικοκάστρου κα Ελεονώρα Χριστοφορίδου. Η κα Χριστοφορίδου, στην εκδήλωση καλωσορίσματος που διοργανώθηκε στο χώρο του σχολείου προς τιμή των φιλοξενούμενων, εξήγησε τους στόχους του προγράμματος, την ανάγκη υλοποίησης παρόμοιων εκπαιδευτικών ενεργειών καθώς και τα αποτελέσματα που απορρέουν για την εκπαιδευτική κοινότητα. Στην εκδήλωση συνέβαλαν με μεγάλη χαρά – πέρα από τους μαθητές και καθηγητές του σχολείου – ο Δήμος Κιλκίς, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κιλκις, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Ν. Γυναικοκάστρου, το Δημοτικό Σχολείο Ν. Γυναικοκάστρου αλλά και κάτοικοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα. Επίσης, παρευρέθησαν και τίμησαν την εκδήλωση ο Αντιδήμαρχος Κιλκίς κος Δημήτρης Τσαντάκης, ο Δ/ντής Δ/θμιας Εκπαίδευσης κος Γεώργιος Κωνσταντινίδης, οι Σχολικοί Σύμβουλοι κκ. Ιωάννης Θωμαΐδης(Μαθηματικών), Γεώργιος Μανωλίδης(Φιλολόγων), και ο κ. Ντάνης Απόστολος(Φυσικής Αγωγής). Ο Πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κιλκίς κος Παύλος Τονικίδης και κος Καρβουνίδης Πέτρος αντίστοιχα καθώς άλλοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων. Η εκδήλωση περιελάμβανε παρουσίαση της πατρίδα μας και κυρίως του Ν. Κιλκίς, εξαιρετικές χορευτικές εκδηλώσεις από τα μέλη της μαθητικής κοινότητας αλλά και παρουσιάσεις τοπικών προϊόντων και εδεσμάτων τις οποίες γεύτηκαν στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Κιλκίς, οι συμμετέχοντες του Comenius είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την Ένωση Ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» και να ενημερωθούν από τον Πρόεδρο κο Αθανάσιο Λαβασά για την ιστορία των Ποντίων, τα ποντιακά έθιμα και προϊόντα καθώς, να απολαύσουν παραδοσιακά τραγούδια από τη χορωδία της Ένωσης και τέλος να χορέψουν μαζί με τα μέλη του χορευτικού συγκροτήματος. 

proini 23 3 2012

Επίσης, οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν τις σύγχρονες εγκαταστάσεις της «Επιμορφωτικής Κιλκίς μ.Ε.Π.Ε.» όπου έγινε αναφορά από τους κκ Παναγιώτη Αμοιρίδη & Περικλή Κοσμίδη στο Πρόγραμμα «Δια Βίου Μάθηση» και ειδικότερα στο Comenius, και παρουσίαση του εκπαιδευτικού συστήματος της Ελλάδας. Επιπλέον η εκπαιδευτική αποστολή ξεναγήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Κιλκίς και την περιοχή της Γουμένισσας και συγκεκριμένα το Οινοποιείο «Αϊδαρίνη» όπου ενημερώθηκε για τα περίφημα κρασιά από τον οινοποιό κο Χρήστο Αϊδαρίνη. Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στο Δήμο Κιλκίς, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βεργίνας και στο Λαογραφικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα με τις προαναφερόμενες επισκέψεις οι οποίες κάλυπταν το πρακτικό μέρος του προγράμματος, οι συμμετέχοντες πήραν μέρος σε διάφορα workshops που σχετίζονταν με την πορεία υλοποίησης του προγράμματος, την παρουσίαση της παράδοσης της κάθε χώρας, τη δημιουργία αρχείων βίντεο και ήχου καθώς και τη δημιουργία online λεξικού. Βασικό χαρακτηριστικό του προγράμματος ήταν η διεξαγωγή συζητήσεων μεταξύ των συμμετεχόντων και η ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με το θέμα και την εκπαίδευση γενικότερα. Οι φιλοξενούμενοι/συμμετέχοντες των ευρωπαϊκών χωρών, επέστρεψαν στις πατρίδες τους βέβαιοι ότι σ’αυτήν την δύσκολη οικονομική συγκυρία η Ελλάδα αγωνίζεται σκληρά να κρατήσει ψηλά το μορφωτικό επίπεδο των παιδιών της αλλά και την εθνική της προσωπικότητα, ενώ έδωσαν «ραντεβού» για την επόμενη εκπαιδευτική συνάντηση που πρόκειται να υλοποιηθεί τον Μάιο στη Πορτογαλία. 

 

Αρχική Σελίδα Γυμνάσιο Νέου Γυναικόκαστρου